Electroterapia
Electroterapia este tot o metodă de tratament neinvazivă care utilizează trecerea unui flux de curent prin țesuturile organismului uman. Curentul electric poate fi aplicat cu ajutorul unor electrozi așezați pe pielea pacientului. Electroterapia se aplică în domeniul recuperării în scopul ameliorării durerii acute sau cronice, pentru îmbunătățirea mobilității articulațiilor, în cazul unor disfuncții neuromusculare, reducerea edemelor acute și cronice, dar și îmbunătățirea circulației periferice și refacerea țesuturilor.
Beneficiile electroterapiei
Prevenirea și tratarea atrofiei musculare. Atunci când musculatura nu poate fi folosită din cauza unei leziuni sau a unei boli, acest lucru poate determina apariția atrofiei musculare. Atrofia musculară restricționează mișcarea, implicit are un impact negativ asupra calității vieții, aducând totodată durere și rigiditate. Din fericire, aplicarea electroterapiei ajuta la prevenirea atrofiei prin stimularea musculaturii.
Efectul de încălzire are rolul de a îmbunătăți circulația, stimulând vindecarea. O circulație sanguină sănătoasă este un aspect definitoriu al procesului de vindecare. Sângele oxigenat transportă substanțele nutritive în celulele noastre și susține procesul de vindecare al țesuturilor. În plus ajuta la eliminarea toxinelor pentru a avea un organism mai sănătos.
Reducerea durerii. Pacienții care au dureri simt amorțeală, arsuri, furnicături, slăbiciune musculară și dureri generalizate în tot corpul. Fizioterapeuții pot aplica electroterapia pentru reducerea disconfortului și îmbunătățirea calității vieții.
Stimularea electrică transcutanată nervoasă. Scopul electroterapiei este stimularea nervilor senzoriali pentru scăderea în intensitate a durerii, fiind adesea utilizată atât în tratamentul neuropatiei, cât și pentru afecțiuni cronice.
Cum funcționează electroterapia
Dispozitivele electroterapeutice pot oferi diferite forme de unde terapeutice. Un dispozitiv de stimulare electrică include electrozi care sunt atașați la zona de tratament, iar atunci când este activat, energia electrică a dispozitivului determină mușchii să se contracte. Această contracție imită mișcarea naturală a organismului în timpul activității și poate preveni atrofia musculară.
Tipuri de curenți:
- Curent galvanic;
- Curent diadinamic/ trabert;
- TENS;
- Curent interferențial;
- Unde scurte;
- Ultrasunet;
- Stimulări electrice.
Curenţii de joasă frecvenţă se caracterizează prin impulsuri de diverse forme, care au o frecvență cuprinsă între 0-1000 cicli/sec. Forma acestor impulsuri oferă și forma curentului, care poate fi triunghiular, exponențial, dreptunghiular sau trapezoid. Din această categorie fac parte curenți: Curent Diadinamic, Trabert, TENS (stimulare nervoasă electrică transcutanată).
Principalele indicaţii de aplicare ale curentului diadinamic sunt:
- afecțiuni ale aparatului locomotor (contuzii, entorse, luxații, întinderi musculare, redori articulare);
- afecțiuni reumatice articulare și abarticulare (artroze reactivate, artrite, epicondilite, periartrite scapulo-humerale);
- afecțiuni neurologice – nevralgii, nevrite;
- afecțiuni circulatorii periferice.
Curentul de tip Trabert
Curentul de tip Trabert este un curent dreptunghiular, care realizează două efecte fundamentale: efectul analgetic și hiperemizant (creșterea vascularizației).
Acest tip de curent are indicații de aplicare în:
- bursite, miozite, tendinite;
- boli degenerative de tipul artrozelor;
- stări post-traumatice.
TENS
TENS (stimularea nervoasă electrică transcutanată) este un curent cu impulsuri dreptunghiulare.
Indicații de aplicare:
- afecțiuni reumatice;
- nevralgii post-herpetice;
- stări post-traumatice;
- cicatrici dureroase post-operatorii;
- stări dureroase acute și cronice post-operatorii;
- dureri din afecțiuni neurologice periferice;
- dureri „fantomă” după amputarea membrelor;
- dureri post anestezie.
Curent interferențial
Curenții de medie frecventă. Curenții de medie frecvență sunt curenți sinusoidali alternativi și au o penetrabilitate cutanată foarte bună, așadar permit efecte de profunzime.
La utilizarea a doi curenți de medie frecvență, cu amplitudine constantă fiecare în parte, dar cu frecvențe diferite și orientare pe direcții perpendiculare, rezultatul este un nou curent, numit curent interferențial.
Efectele fiziologice ale curenților de medie frecventă interferențiali sunt:
- efectul excitomotor;
- efectul decontracturant (nevralgii, nevrite, atrofii, mialgii, hipotrofii)
- efectul vasculotrofic;
- efectul analgetic.
Curentul Galvanic
- este curentul electric de frecvență zero sau curentul continuu;
- are un efect termic constant, prin încălzirea tegumentelor;
- intensitatea curentului poate varia crescând de la valoarea zero a intensității până la un anumit nivel (curent continuu ascendent) sau descrescând spre zero (curent continuu descendent).
- dacă aceste creșteri şi descreșteri au loc ritmic, curentul ia forma unei curbe ondulatorii numite curent variabil.
Printre efectele terapeutice ale curentului galvanic se regăsesc: efectul analgezic, excitant, stimulant, vasodilatator, trofic, resorbtiv, echilibrant al sistemului nervos vegetativ.
Efecte fiziologice ale curentului galvanic:
- asupra fibrelor nervoase senzitive: senzația înregistrată este în funcție de creșterea intensității curentului aplicat: furnicături – arsură – durere:
- la polul (+) se induce fenomenul de analgezie;
- la polul (-) se produce fenomenul de stimulare prin depolarizarea celulei şi creșterea excitabilității acesteia.
- asupra fibrelor nervoase motorii:
- la polul (-) se înregistrează o scădere a pragului de excitație, înregistrându-se același fenomen de stimulare neuro-motorie, prin creșterea excitabilității.
- asupra sistemului nervos central: efectele instalate sunt în funcție de polaritatea aplicată:
- polul (+) aplicat cranial determină un efect analgezic, descendent;
- polul (-) aplicat cranial determină un efect stimulant, ascendent.
- asupra fibrelor vegetative vasomotorii:vasodilatație superficială şi profundă,
– acţiune hiperemizantă, de activare a vascularizației. - asupra sistemului nervos vegetativ: stimulare simpatică sau parasimpatică.
Contraindicații pentru electroterapie:
– alergii la soluțiile de protecție folosite pentru bureții electrozilor;
– aplicarea în zona pieptului, a inimii și a ochilor;
– boli cardiovasculare;
– sindrom psihopatologic;
– scleroză cerebrospinală multiplă;
– inflamarea vaselor sanguine și limfatice.
Fie că tratăm o afecțiune ortopedică, reumatică sau sportivă, specialiștii noștri oferă soluții personalizate prin combinarea diverselor terapii în funcție de afecțiunile pacientului. Scopul nostru este de a reda încrederea și sănătatea tuturor pacienților care apelează cu încredere la noi.
În cadrul Spitalului de Recuperare Neuro-motorie și Medicină Hiperbară utilizăm alături de celelalte proceduri de fizioterapie echipamentul BTL-4825S Premium, un dispozitiv puternic care poate fi utilizat pentru a trata o gamă largă de afecțiuni. Acesta combină beneficiile electroterapiei și ale terapiei cu ultrasunete pentru a oferi ameliorarea eficientă a durerii, vindecarea și îmbunătățirea regenerării.