Orar

Non-Stop

+40265.511.022

office@hyperbarichospital.ro

Livezeni Nr. 313

547365 jud. Mures

Follow Us
 

FES (Electrostimulare Functionala Avansata)

Hyperbarichospital  >  FES (Electrostimulare Functionala Avansata)

FES (Electrostimulare Functionala Avansata)

Electrostimularea funcțională avansată este o tehnică de lucru utilizată în recuperarea neuro-motorie introdusă în anii 1960 de către Franklin F. Offner pentru corectarea mersului stepat la pacienții hemiplegici. Metoda consta, în acea perioadă, în stimularea mușchilor dorsalflexori și eversori în faza semipasului anterior. Prin aceasta tehnică se reușea o corectare a deficitului motor (stepajul).

Metoda a dat rezultate și a fost permanent îmbunătățită în decursul timpului. În baza de recuperare a spitalului nostru folosim această metodă de reeducare a mersului la pacienții cu mers stepat și/ sau cu inversia piciorului. Sistemul nostru este unul avansat, cu utilizare wireless, între comanda de la nivelul călcâiului și unitatea de stimulare neexistând cablu de legătură.

(foto 1.)

De la stimularea funcțională a unui grup restrâns de mușchi s-a trecut la stimularea unor grupe importante de mușchi, de exemplu flexia-extensia cotului sau flexia-extensia genunchiului asistate de un sistem computerizat.

Astfel, această metodă permite pacientului plegic să efectueze acțiuni de pedalare la bicicleta, mișcarea fiind indusă de contracția mușchilor în sincronizare cu faza de pedalare.

(foto 2)

Pe măsură ce capacitatea de contracție voluntară a mușchiului începe să revină se scade progresiv intensitatea de stimulare, în final urmărindu-se obținerea unei mișcări active voluntare.

Electrostimularea funcțională avansată este folosită în mod frecvent, în toate situațiile în care mișcarea prin comandă voluntară este imposibilă și dorim să declanșăm această mișcare.

Un salt tehnologic important în această tehnică de lucru a fost realizat în premieră în spitalul nostru, cu intenția de a obține o recuperare globală a mersului, stimulând toate grupele musculare necesare, de la nivelul membrului inferior în secvențele fiziologice ale derulării pasului. Metoda constă în utilizarea unui generator de pași (foto 3.), care induce pacientului un mers pasiv (similar Lokomatului), stimulând în același timp musculatura globală a membrului inferior după o schemă bine determinată, tehnica fiind computerizată. Fiecare pas este descompus în 24 de secvențe. În fiecare secvență sunt activați acei mușchi care trebuie să funcționeze în faza respectivă. Există 24 de canale de stimulare, activate fiecare după o schemă determinată (foto 4.). Curenții de stimulare utilizați sunt de diferite caracteristici și frecvențe (joasă frecvență, medie frecvență 2500 Hz), adaptați la răspunsul pacientului.

Prin stimularea repetitivă, sincronizată cu faza pasului urmărim reactivarea automatismelor medulare legate de mers. Această tehnică se aplică în special pacienților paraplegici, dar și celor cu hemiplegie.

"Mulțumesc domnului doctor Ion şi personalului de la centrul din Târgu Mureş, unde acum doi ani m-am tratat de necroza de cap femural, gradul 2. Acum sunt refăcută complet şi foarte fericită că am scăpat de amenințarea acestei boli urâte. Sper ca binele făcut să se întoarcă tuturor acestor oameni"

- Madalina I.

"De ce îi recomandăm? Deoarece sunt profesioniști, deștepți, calzi, frumoși, inteligenți. Iar cel mai important aspect este că le pasă! Mulțumim din suflet."

- Cristina H.

"Mult profesionalism şi tehnologie care probabil ar situa centrul acesta undeva în primele locuri în lume. Foarte sigur! Şi bineînțeles, cel mai simpatic doctor ever!"

- Andrea D.