Indicatii
Medicina sportiva
Medicina hiperbară permite efectuarea de tratamente cu oxigen hiperbar, atât în cazul accidentelor sportive pentru o recuperare rapidă, fără sechele a accidentaţilor, cât şi tratamente de întreţinere pentru îmbunătăţirea condiţiei fizice. Oxigenarea hiperbară permite o creştere masivă a cantităţii de oxigen transportată într-un ţesut, ceea ce în condiţii normale duce la creşterea densităţii capilarelor (aşa-numitul proces de angioneogeneză).
O reţea de capilare densă permite o oxigenare crescută a aparatului locomotor, ducând la creşterea performanţelor şi a rezistenţei la efort a sportivilor. Schemele de tratament se aplică sub controlul domnului doctor Franz-Josef Schnittker, medic specialist ortoped şi de medicină sportivă, Golf Medical Coach, cu îndelungată experienţă în tratamentul sportivilor din Germania.
În cazul aplicaţiilor menite să crească randamentul jucătorilor este foarte importantă alegerea perioadei optime pentru efectuarea terapiei. Un astfel de tratament echivalează cu o alergare de cca. 20 de kilometri. O aplicare la un timp foarte apropiat de o competiţie poate duce la epuizarea sportivului, pe de altă parte efectele oxigenului hiperbar diminuându-se în timp de la aplicaţie.
Timpul optim între terminarea tratamentului hiperbar şi competiţie este de cca. 10 zile.
În cazul traumatismelor şi fracturilor, oxigenarea rapidă şi masivă a ţesutului ischemic (lezat) are o importanţă majoră în recuperarea rapidă post-traumatică. Studiile efectuate în străinătate arată că fracturile tratate în paralel cu tratamentul ortopedic şi cu HBO (oxigenare hiperbară) recuperează de cinci ori mai repede. În cazul necrozelor osoase aseptice, oxigenarea hiperbară este singura metodă de tratament ce permite reintegrarea sportivului.
Pentru rupturile ligamentare integrarea oxigenării hiperbare duce, de asemenea, la scurtarea timpului de recuperare (de exemplu recuperarea în cazul unui ligament încrucişat se reduce de la 6 luni la 4 luni). Tratamentele individuale post-traumatice trebuie efectuate imediat după producerea traumatismului pentru mărirea efectivităţii acestei terapii.
Camerele hiperbare din cadrul Clinicilor de Medicină Hiperbară şi a Scufundărilor dispun de 13+1 (Constanţa), 12+1 (Tg.Mureş – Livezeni) locuri de tratament, având un sas de acces cu încă 2 locuri.