Orar

Non-Stop

+40265.511.022

office@hyperbarichospital.ro

Livezeni Nr. 313

547365 jud. Mures

Follow Us
 

Spider – terapie in suspendare

Hyperbarichospital  >  Spider – terapie in suspendare

Terapia Spider

Terapia Spider este o metodă de lucru utilizată în programele de recuperare neuromotorie care a fost dezvoltată inițial în Polonia. Această tehnică presupune suspendarea copilului în centrul unei unități de exerciții universale (UEU) folosind o serie de cabluri elastice cu diferite grade de flexibilitate. Aceste cordeline sunt atașate pornind din puncte specifice aflate pe o centură specială plasată în jurul taliei copilului, formând o pânză de păianjen (de unde şi denumirea de Terapie Spider). Cablurile elastice oferă astfel copilului un suport esențial care îi permite acestuia să se miște independent, în timp ce își controlează mișcările cu mai multă precizie și ușurință. Mişcarea asistată de corzile elastice ajută astfel la întărirea muşchilor exact în acele părţi ale corpului copilului care sunt afectate de lipsa de mobilitate. Prin urmare, terapia Spider ajută la câştigarea independenţei în condiţii de maximă siguranță pentru pacient.

Terapia Spider poate fi combinată cu toate metodele tradiționale de recuperare, dar şi cu majoritatea echipamentelor de reabilitare și sport. Acest dispozitiv unic face tratamentul mai eficient, deoarece înlocuiește mâinile a doi sau trei kinetoterapeuţi, însă, totodată permite folosirea maximă a forței și abilităților pacientului. În ultimii ani, acest tip de terapie a câştigat tot mai multă recunoaștere din partea medicilor, kinetoterapeuților profesioniști, dar şi părinților.

Terapia Spider se dovedește a fi una dintre cele mai eficiente metode de lucru destinată reabilitării tulburărilor neuro-motorii, în special paraliziei.

Principalele deficite întâmpinate de copiii cu această afecţiune:
• Dificultăți de planificare motorie (apraxia)
• Dificultăți de coordonare motorie (ataxie)
• Hipotonia (scăderea tonusului muscular)
• Hipertonie (creșterea tonusului muscular)
• Distonie (niveluri fluctuante ale tonului muscular)
• Contracturi musculare care determină o gamă redusă de mișcare
• Aliniament postural slab (potențial influențat de scolioză)
• Conștientizare corporală redusă (propriocepție)

Terapia Spider permite terapeutului care lucrează cu copilul, să:

• Implementeze o varietate de exerciții recomandate în oricare dintre poziţiile/posturile alese;
• Să dezvolte pentru pacient o plajă foarte variată de mişcări şi activități din viața de zi cu zi, şi apoi să le pună în practică într-un mediu sigur pentru acesta;
• Să izoleze, stimuleze şi să consolideze anumite părți ale corpului pacientului sau grupuri musculare selectate;

• Să reducă nivelul mișcărilor patologice ale copilului;
• Să îmbunătățească stabilitatea, echilibrul şi capacitatea de coordonare a pacientului;
• Să îmbunătățească alinierea corporală și conștientizarea părților corpului (propriocepție) în diferite poziții și mișcări funcționale;
• Să îmbunătățească și să dezvolte gama mișcărilor voluntare;
• Să îmbunătățească performanța sistemului vestibular al pacientului;
• Să îmbunătățească conștientizarea spațială;
• Să educe pacienţii cu deficiențe de vedere cum să se miște și să se orienteze în spațiu (orientare gravitațională).

Motivaţia aplicării Terapiei Spider în tratamentul paraliziei cerebrale?
Acest tip de terapie activează neuroplasticitatea creierului pacientului. Neuroplasticitatea constă în capacitatea sistemului nervos de a-și modifica structura și funcțiile de-a lungul vieții, pentru a se adapta la condițiile și stimulii la care suntem expuși, iar îmbunătățirea controlului motor la pacienţii cu paralizie cerebrală se concentrează pe stimularea neuroplasticității prin mișcări repetitive, aceasta apărând ca mecanism adaptativ pentru a compensa pierderea unei funcții sau a maximiza funcțiile rămase după o traumă. Cu cât se repetă mai mult o mișcare, cu atât devin mai puternice căile neuronale, ceea ce face ca aceste mișcări să devină mai ușor de efectuat în viitor. Când o persoană efectuează pentru prima dată o activitate, în creier este activat un set complet nou de căi neuronale. Creierul copiilor are un nivel mai mare de plasticitate decât creierul unui adult, deoarece acest mecanism apare în cadrul dezvoltării creierului în primii ani de viață, când au loc primele procesări ale informațiilor senzoriale și creierul se organizează. Astfel, cu cât se începe mai devreme corecţia dezechilibrelor motorii, cu atât va fi mai ușoară combaterea deficitelor, iar micii pacienţi vor percepe Terapia Spider ca pe o experiență nouă, distractivă și provocatoare. Atunci când o activitate este distractivă și provocatoare, tendința este ca pacientul să o repete pentru o durată mai lungă de timp, fără a-şi pierde interesul. Prin urmare, Terapia Spider încurajează copilul să efectueze o mulțime de repetări, ceea ce este esențial pentru antrenarea creierului, pentru a se adapta şi a activa noi căi neuronale.

Aegroti salus suprema lex! / Sănătatea pacientului e legea supremă!

"Mulțumesc domnului doctor Ion şi personalului de la centrul din Târgu Mureş, unde acum doi ani m-am tratat de necroza de cap femural, gradul 2. Acum sunt refăcută complet şi foarte fericită că am scăpat de amenințarea acestei boli urâte. Sper ca binele făcut să se întoarcă tuturor acestor oameni"

- Madalina I.

"De ce îi recomandăm? Deoarece sunt profesioniști, deștepți, calzi, frumoși, inteligenți. Iar cel mai important aspect este că le pasă! Mulțumim din suflet."

- Cristina H.

"Mult profesionalism şi tehnologie care probabil ar situa centrul acesta undeva în primele locuri în lume. Foarte sigur! Şi bineînțeles, cel mai simpatic doctor ever!"

- Andrea D.