Terapia cu ultrasunete
Terapia cu ultrasunete reprezintă o metodă terapeutică neinvazivă care folosește energia mecanică a undelor longitudinale pentru o capacitate mare de penetrare în țesuturile moi ale organismului uman. Undele mecanice sunt absorbite la nivel tisular și transformate în energie termică, oferind concomitent și o forma de micro-masaj.
Această metodă terapeutică este recomandată în primul rând pentru relaxarea musculară și a țesuturilor conjunctive (ligamente, tendoane și fascii), dar și pentru creșterea locală a fluxului sanguin și reducerea edemului, fapt ce conduce la stimularea procesului regenerator și de vindecare.
Ultrasunetele au atât efecte termice, cât și efecte non-termice.
Efectul termic sau efectul de încălzire în țesuturile profunde este cel mai important efect fiziologic al terapiei cu ultrasunete. Fenomenul de încălzire în profunzime ajută la vindecarea leziunilor tisulare de la acel nivel prin îmbunătățirea vascularizației în întreaga regiune.
Efectul de micro-masaj
Aplicarea ultrasunetului în câmp continuu are loc printr-o undă sonoră longitudinală, neîntreruptă, cu acțiune continuă asupra substratului și care produce așa numitul efect de micro-masaj endotisular.
Aceasta procedură se poate aplică pentru:
– creșterea ratei de vindecare a anumitor țesuturi moi
– îmbunătățirea nivelului fluxului de sânge într-o anumită zonă afectată pentru a accelera reducerea procesului inflamator.
– stimularea producției de colagen în timpul procesului de vindecare a țesuturilor.
Contraindicații pentru terapia cu ultrasunete
– aplicarea în zona ochilor, pieptului, inimii și a măduvei spinării
– aplicarea deasupra ficatului, splinei, plămânilor, glandei endocrine, gonade
– nervii periferici aflați imediat sub suprafața pielii aflați sub suprafața pielii
– fracturi în curs de vindecare, epifize ale oaselor în creștere
– situații post-laminectomie
– alergii la gelurile pentru ultrasunete aplicate