Orar

Non-Stop

+40265.511.022

office@hyperbarichospital.ro

Livezeni Nr. 313

547365 jud. Mures

Follow Us
 

Drenajul limfatic

Hyperbarichospital  >  Drenajul limfatic

Drenajul limfatic

 

Drenajul limfatic este o o metodă de tratament utilizată pentru a stimula fluxul limfei cu scopul de a reduce inflamația și de a îmbunătăți starea de sănătate.

Sistemul circulator este alcătuit din următoarele sisteme:

  • Sistemul vaselor sanguine;
  • Sistemul vaselor limfatice.

Sistemul vaselor sanguine cuprinde:

  • Arterele – sunt vase ce pleacă de la nivelul cordului şi se ramifică pe traiectul lor devenind din ce ȋn ce mai mici, alcătuind arborele arterial ce ȋndeplineşte funcţia de transport la nivel tisular atât a nutrienților, cât şi a oxigenului.
  • Capilarele – sunt vase sanguine de mici dimensiuni ce formează o reţea difuză la nivelul cărora au loc schimburile dintre ţesuturi şi sânge.
  • Venele – sunt vase ce se formează prin unirea reţelei difuze a capilarelor, realizând un sistem ramificat ce porneşte ȋn mod opus arborelul arterial, de la terminaţii subţiri către canale progresiv mai largi.

Sistemul limfatic este alcătuit din:

  • Un sistem complex de capilare care au rolul de a colecta limfa de la diferite organe şi ţesuturi;
  • Un sistem elaborat de vase ce colecteză şi conduc limfa de la nivelul capilarelor la nivelul venelor gâtului şi anume: la nivelul confluării dintre vena jugulară internă stângă şi subclaviculara stângă pentru ductul toracic şi confluarea dintre vena jugulară internă dreaptă şi subclaviculara dreaptă pentru ductul limfatic drept;
  • Organe limfoide şi noduli (ganglioni) limfatici care sunt localizaţi pe traiectul vaselor colectoare şi au drept scop filtrarea limfei şi ȋmbogăţirea ei cu limfocite.

Când sistemul circulator nu funcționează corespunzător apar:

– Boala venoasă – Insuficiența venoasă cronică

– Tromboza venoasă profundă (TVP)

– Boala arterială periferică

– Limfedemul

 

Limfedemul reprezintă “inflamarea țesuturilor subcutanate din cauza acumulării excesive de lichid limfatic. Acumularea de lichid limfatic rezultă din afectarea funcției normale de curățare a sistemului limfatic și/sau dintr-o producție excesivă de limfă.” (Medicare LCD-L5017)

Tratamentul Limfedemului cu ajutorul Compresiei Pneumatice Intermitente

Limfedemul reprezintă inflamarea uneia sau a mai multor extremități ca urmare a dezechilibrului între producerea şi transportul fluidului interstiţial. Acest exces de lichid este transportat către nodurile limfatice (ganglioni), unde urmează să fie filtrat. Nodurile limfatice sunt dotate cu limfocite, celule care luptă împotriva infecțiilor. În momentul în care vasele limfatice devin incapabile să transporte lichidul limfatic din țesuturi sau se blochează apare edemul local.

De obicei, limfedemul afectează unul dintre membrele superioare sau inferioare, însă există cazuri când ambele membre pot fi afectate de edem. Stadiile limfedemului variază de la o inflamație ușoară, furnicături, senzație de îngustare, senzație de greutate, încălzire locală, la edem sever până la edem gigant.  Unele dintre simptome pot fi remarcate înainte de umflarea membrului afectat, printre acestea numărându-se: o diminuare a vizibilității sau sensibilității venelor sau tendoanelor la nivelul extremităților, senzație de jenă sau strângere la purtarea bijuteriilor sau chiar anumitor haine, înroșirea pielii, reducerea flexibilității articulațiilor, inclusiv senzația de zona pufoasă a extremității implicate.

Compresia pneumatică intermitentă (CPI) este o formă de presoterapie, care acţionează asupra următoarelor sisteme:

  • la nivel venos, permite evacuarea sângelui din arborele venos;
  • la nivel limfatic, permite avansarea limfei prezente în colectori, crescând astfel debitul limfatic în direcţia proximală;
  • la nivel interstițial, permite deplasarea lichidului interstițial în sensul impus prin umflarea succesivă a camerelor manșoanelor.

Indicații ale compresiei pneumatice intermitente

Tromboză venoasă profundă

Limfedem

Post-paralizie

Fleboscleroza

Diabet

Varice

Insuficiență venoasă cronică

Insuficiență arterială

Post-mastectomie

Edem post-traumatic

Edem venos

Leziuni ale coloanei vertebrale

Sciatică

Entorse

 

Beneficiile drenajului limfatic

Stimulează regenerarea organismului, eficientizând procesele de refacere și apărare ale acestuia. Reziduurile din fluidele interstițiale sunt evacuate mai repede, iar sistemul imunitar are mai multă putere în lupta împotriva agenților patogeni.

Relaxează musculatura. Fiind o formă de masaj, drenajul limfatic ajută musculatura să se detensioneze, datorită presiunii aplicate în diferite zone ale corpului.

Reduce senzația de picioare grele. Cu ajutorul drenajului se elimină retenția de apă, ceea ce ameliorează aspectul de picioarele umflate.

Îmbunătățește tonifierea pielii. Datorită capacității de stimulare inclusiv a circulației sanguine prin aplicarea de presiune pe venele periferice, se produc efecte benefice și la nivelul pielii, aceasta devenind mai fermă.

Contribuie la reducerea celulitei. Remodelarea corporală este unul dintre beneficiile drenajului limfatic. Datorită sângelui bine oxigenat, pielea își va menține elasticitatea și va căpăta un aspect sănătos.

Stimulează digestia. Masajul zonei abdominale pune în mișcare tractul digestiv și susține funcționarea sa optimă.

Diminuează inflamația după accidentări sau intervenții chirurgicale. Excesul de lichide se elimină rapid cu ajutorul drenajului, ceea ce previne sau tratează inflamația țesuturilor, reducând durerea.

"Mulțumesc domnului doctor Ion şi personalului de la centrul din Târgu Mureş, unde acum doi ani m-am tratat de necroza de cap femural, gradul 2. Acum sunt refăcută complet şi foarte fericită că am scăpat de amenințarea acestei boli urâte. Sper ca binele făcut să se întoarcă tuturor acestor oameni"

- Madalina I.

"De ce îi recomandăm? Deoarece sunt profesioniști, deștepți, calzi, frumoși, inteligenți. Iar cel mai important aspect este că le pasă! Mulțumim din suflet."

- Cristina H.

"Mult profesionalism şi tehnologie care probabil ar situa centrul acesta undeva în primele locuri în lume. Foarte sigur! Şi bineînțeles, cel mai simpatic doctor ever!"

- Andrea D.