În cadrul Spitalului de Recuperare Neuro-motorie şi Medicină Hiperbară una dintre formele de recuperare pediatrică este şi Terapia Vojta. Aceasta este o formă specifică de fizioterapie recunoscută, care poartă numele fondatorului, medicul ceh Dr. Václav Vojta, care a dezvoltat acest tratament pentru a preveni învățarea greșită a mișcării in rândul copiilor cu paralizie cerebrală. Terapia Vojta presupune aplicarea presiunii, de către terapeut, în puncte cheie ale corpului pacientului, care sunt răspunzătoare pentru reflexele motorii.
Cu timpul s-a observat că reflexele motorii se pot îmbunătăți considerabil si mulți copii cu probleme de dezvoltare motorie își pot recăpăta funcționalitatea membrelor si pot redobândi reflexe precum mișcarea ochilor, înghițirea, mișcarea capului etc.
Terapia Vojta se desfășoară in câteva poziții cheie, precum întins pe spate, pe laterală sau pe burtă. Din aceste poziţii, prin presiune, se urmărește redobândirea reflexelor precum cel de rostogolire, de ridicare sau de târâre, iar activarea coordonată si ritmică a întregii musculaturi scheletice si a sistemului nervos central duce la accesarea unor funcții blocate în centrele nervoase dintre creier si măduvă.
Prin aplicarea locomoției reflexe se urmărește îmbunătățirea componentelor elementare ale verticalizarii si deplasării umane, aceasta însemnând: echilibrul corpului in timpul mișcărilor („coordonare posturala“); ridicarea corpului, împotriva gravitației; mișcările cu scop precis, de apucare si pășire, ale membrelor (mișcare fazica), ca să devină din nou accesibile si utilizabile.
Un alt rezultat este şi activarea reacțiilor vegetative si a altor reacții automate. Cu ajutorul locomoției reflexe pot fi activate si influențate, pe lângă reacţiile „mari“, de natură motrică, si anumite reacţii ca: mișcarea globilor oculari (oculomotricitate); mişcări ale limbii si mișcări ale maxilarului (motricitate orofaciala), precum si functii vegetative ca: reglarea funcției vezicii si a intestinului; respirația; suptul si deglutiția.
Kinetoterapia specializata după metoda Vojta nu este disponibilă doar specialiștilor, ci şi părinților, care pot continua acasă munca terapeutului, după ce învaţă de la acesta cum să execute corect metoda ce încurajează dezvoltarea ideală a copilului lor. Ședințele de terapie pot fi zilnice, dar sunt scurte si nu impun alte restricții pentru copiii aflați sub tratament.