Virtual Reality – tehnică de ultimă generație utilizată în recuperarea deficiențelor neuromotorii
Utilizarea Realității Virtuale în cadrul procedurilor de recuperare a deficiențelor neuromotorii reprezintă o soluție revoluționară care permite derularea unor programe complexe de recuperare și monitorizare a progresului realizat de către pacienți.
Una dintre cele mai complexe soluții de aplicare a VR în asistența medicală a fost dezvoltată pentru reabilitarea fizică și neurologică.
Noutatea aplicațiilor VR încurajează și facilitează implicarea pacientului în procesul de reabilitare.
Majoritatea studiilor au arătat efectele pozitive ale utilizării realității virtuale, aceasta fiind o unealtă eficientă în tratamentul tulburărilor neurologice.
Dezvoltarea tehnologiilor VR în ultimii ani au transformat aceasta soluție într-una accesibilă care poate furniza rezultate promițătoare. Realitatea virtuală și aparatura interactivă fac parte din sistemele utile, potabile și accesibile dedicate anumitor disfuncții neurologice.
Este de așteptat ca tehnologiile VR să faciliteze în viitor dezvoltarea unor aplicații care vor avea un impact semnificativ asupra stării de bine a pacientului.
În ultimii ani, tehnologia realității virtuale (VR) a câștigat recunoașterea ca instrument util pentru cercetarea cognitivă, evaluare și reabilitare.
O zonă relativ nouă și mai puțin explorată a aplicațiilor VR este reabilitarea, ajutând pacienții care și-au pierdut o parte din abilitățile lor fizice și/ sau cognitive în urma unor accidente, traume, hipoxii etc. să-și recapete aceste abilități.
Aplicațiile VR permit utilizatorilor să interacționeze în diverse medii senzoriale și să obțină feedback în timp real cu privire la performanțele lor, fără a fi expuși riscurilor, utilizând tehnologia computerului.
Mediile de interacțiune simulate, oferite prin intermediul tehnologiei VR permit pacienților să participe la activități în ipostaze precum cele întâlnite în viața reală. În plus, instrumentele VR pot fi utilizate pentru a înregistra măsurători precise ale performanței utilizatorului și pentru a oferi o stimulare terapeutică mai mare pacienților.
Anumite aplicații VR sunt utilizate pentru antrenamentul cognitiv, iar pacientul își poate lucra abilitățile cognitive jucând un joc, integrând în același timp aspecte ale exercițiilor fizice. Aceste aplicații oferă obiective funcționale programate în jocurile interactive de realitate virtuală, iar pacienții vor putea avea o experiență terapeutică mult mai distractivă și antrenantă, care îi va ajuta să își reconstruiască conexiunile neurologice și, în mod inevitabil, să le ofere exercițiul și antrenamentul de care au nevoie.
Principalul avantaj al VR este faptul că în realitatea virtuală simulată, avatarul pacientului nu prezintă nici o disfuncție, astfel încât, pacientul, fără să realizeze dizabilitățile existente poate executa sarcini complexe, ceea ce permite apariția condiționării și a unor noi conexiuni neuronale, favorizând neuroplasticitatea.
Beneficiile aplicării VR:
- exercițiile sunt prezentate într-o manieră agreabilă, incitantă;
- este ușor și intuitiv de utilizat;
- se adresează mai multor tipuri de deficiențe;
- este util și în cazul pacienților aflați în scaun cu rotile
- permite creșterea în intensitate și frecvența tratamentului