Orar

Non-Stop

+40265.511.022

office@hyperbarichospital.ro

Livezeni Nr. 313

547365 jud. Mures

Follow Us
 

Principiul de actiune al tratamentului de oxigenare hiperbara

Hyperbarichospital  >  Principiul de actiune al tratamentului de oxigenare hiperbara
medicina-hiperbara-

HBOT (HYPERBARIC OXYGENATION THERAPY)

HBOT (Hyperbaric Oxygenation Therapy) reprezintă o metodă de tratament alopată, recunoscută medical pe plan mondial, o specializare medicală în cadrul terapiei intensive, în care pacientul introdus într-o incintă presurizată (barocameră) respiră oxigen 100% pur, în condiții de presiune crescută.

Conform Societății Medicale Hiperbare Undersea – USA, respirația de oxigen 100% la 1 atmosferă (1atm) sau expunerea izolată a părților corpului la oxigen 100% NU constituie oxigenare hiperbară; oxigenarea hiperbară reprezintă expunerea pacientului la oxigen 100% în dispozitivul medical numit barocameră (cameră de presiune), în interiorul căreia presiunea atmosferică este crescută controlat.

În Clinicile de Medicină Hiperbară Constanța și Mureș tratamentul de oxigenare hiperbară se aplică sub monitorizarea strictă a medicului specialist de medicină hiperbară, Dr. Ion Bogdan Cristian care, în urma consultului de specialitate și după stabilirea diagnosticului, decide parametrii tratamentului, mai exact presiunea de lucru și timpii de expunere la oxigen.

Oxigenoterapia hiperbară modernă se desfășoară pe paliere de presiune de la 2,5 bari pana la 3 bari ATA, ceea ce echivalează cu o adâncime de 15 până la 20 de metri sub nivelul mării. Camerele de presiune din cele două clinici permit desfășurarea unor scheme de până la 6 bari ATA (50 m sub nivelul mării), situație în care se pot folosi și alte gaze în afară de oxigen, barocamerele deținute fiind echipamente complexe utilizate în terapia intensivă, testate pentru presiuni de până la 11 bari ATA (100 m sub nivelul mării).

Costul unei ședințe cu o durată de 3 ORE este de 400 ron, respectiv 130 ron/ oră. Tratamentul de oxigenare hiperbară are un efect cumulativ, astfel încât numărul de ședințe este dictat de timpul total de expunere la oxigen. Costul terapiei se estimează în funcție de tipul, adâncimea de lucru și durata terapiei. De exemplu, într-o afecțiune în care sunt necesare 60 de ore de terapie hiperbară, în clinicile din Constanța și Mureș acestea se obțin pe parcursul a 20 de ședințe a câte 3 ore. În cazul ședinței de 1 oră sau 2 sunt necesare 60 de ședințe, respectiv 30 de ședințe pentru obținerea aceluiași efect, dacă acestea se desfășoară la presiuni similare. Cu cât presiunea este mai mică, cu atât efectele terapiei scad sau chiar dispar, astfel încât, în cazul de mai sus, necesarul de terapie (de ședințe) crește exponențial cu scăderea presiunii de lucru.

Efectuarea unui așa-zis tratament de oxigenare hiperbară în condiții de durată și presiune scăzută, neconforme cu cerințele schemelor verificate, poate aduce costuri foarte mari în condițiile unei eficiențe iluzorii, mai ales când oxigenoterapia hiperbară este necesară într-un moment cheie al evoluției bolii.

Mai mult, efectele oxigenului hiperbar nu apar la presiuni sub 10 metri adâncime (2 bari ATA). Rolul medicului specialist de medicină hiperbară constă în a stabili cât mai exact necesarul global de terapie, eventuale asocieri medicamentoase, deoarece tratamentul hiperbar are o multitudine de interacțiuni cu anumite medicamente, dar și numărul de ședințe necesare în funcție de durata lor, astfel încât tratamentul să aibă completă eficiență, fără a genera cheltuieli nejustificate.

În concluzie, nu costul unei ședințe este relevant, ci costul pe unitatea de timp și presiunea la care se efectueaza tratamentul (durata ședinței și presiunea de lucru).

Schemele de tratament aplicate în Clinicile de Medicină Hiperbară Constanța și Mureș sunt conform recomandarilor ECHM (Comisia Europeană de Medicină Hiperbară) în ceea ce privește palierul de presiune, iar durata de 3 ore a ședinței este astfel stabilită în scopul obținerii eficienței maxime a tratamentului.

Oxigenul înseamnă viață!

medicina-hiperbara
Principiu

Oxigenarea celulară are loc ca urmare a transportului oxigenului din aerul inspirat la nivel celular cu ajutorul fixării acestuia de hemoglobină în condițiile unui sistem de capilare adecvat…

Detalii
Tehnica

Camerele hiperbare de tip HAUX STARMED 2200, oferă posibilitatea de tratament simultan a 13 pacienţi plus un însoţitor sau până la 4 tărgi (Constanţa), respectiv 12 pacienţi plus un însoţitor sau 4 tărgi (Livezeni-Mureş)…

Detalii
Indicatii acute

Hipoxia cerebrală

• edem cerebral
• intoxicaţia cu CO, CN, DDT sau fum…
Detalii
Indicatii cronice

Tratament antitumoral în asociaţie cu radioterapie/ chimioterapie

Ulcerele cutanate ca urmare a diabetului, arteritelor obliterante, fumatului, a insuficienţei venoase/ tromboflebitei, sclerodermiei etc…
Detalii
Medicina sportiva

Medicina hiperbară permite efectuarea de tratamente cu oxigen hiperbar, atât în cazul accidentelor sportive pentru o recuperare rapidă, fără sechele a accidentaţilor, cât şi tratamente de întreţinere pentru îmbunătăţirea condiţiei fizice…

Detalii
Studii de caz