Orar

Non-Stop

+40265.511.022

office@hyperbarichospital.ro

Livezeni Nr. 313

547365 jud. Mures

Follow Us
 

Prodrobot – Robot de miscare

Hyperbarichospital  >  Prodrobot – Robot de miscare

În cadrul departamentului de recuperare pediatrică, micii pacienţi pot beneficia de tratamente asistate prin Prodrobot Automated Gait Trainer, un dispozitiv medical activ conceput pentru reabilitarea membrelor inferioare ale pacienților cu disfuncții motorii.

Acest tip de antrenament este cu precădere indicat pentru:

  • pacienţi paraplegici, tetraplegici
  • în afecţiuni cu deficite posturale şi de mers, datorate polineuropatiilor cu diverse cauze (toxice, metabolice sau autoimune) cu slăbiciune musculară cu diferite grade de severitate, inclusiv paralizia flască.
  • pentru pacienții cu paralizie cerebrală, acolo unde tulburările de mișcare constau în principal în slăbiciune musculară și spasticitate.
  • pentru pacienții cu afecțiuni musculare, cum ar fi distrofia musculară cu slăbiciune progresivă și atrofie musculară.

Prodrobot este echipat cu scaun asistat care simplifică amplasarea, fixarea pacientului (montarea este ușoară și durează doar câteva minute) și permite verticalizarea pacientului.

Aparatul este controlat cu ajutorul butoanelor pentru comenzi, parametri de operare și mesaje aflate pe ecranul de afișare, fiind de asemenea prevăzut cu buton de oprire de urgenţă.

Robotul de mişcare generează o serie de exerciții cu intensitate ajustabilă, adaptată la nevoile pacientului:

  • Mers – recreează modelul anatomic de mers
  • Mişcarea de balans – executarea mersului fără a îndoi genunchii
  • Genoflexiuni – în același timp ambele picioare se mișcă flexând genunchii
  • Bicicletă – mişcarea simulează mersul pe bicicletă
  • Scări – simulează urcatul scărilor

Pentru utilizarea robotului de mişcare, greutatea pacientului nu trebuie să depășească 50 kg. Aplicabilitatea este limitată în primul rând de lungimea membrelor. Înainte de începerea exerciţiilor, se măsoară distanța dintre articulații (gleznă-genunchi, genunchi-șold), care trebuie să fie între 29 și 37 cm. Astfel, înălțimea totală a pacientului trebuie să se situeze între 110 până la 150 cm. Un parametru important este și lățimea șoldurilor, care nu poate fi mai mult de 29 cm.

Robotul de mişcare Prodrobot este construit din materiale și componente de cea mai înaltă calitate, unele dintre ele fiind utilizate cu succes în industria spațială. Funcționare intuitivă transformă acest dispozitiv într-unul modern și inovator. Prodrobot este un dispozitiv medical supus cerințelor stricte ale standardelor medicale internaționale.

Prodrobotul este produs sigur atât pentru pacient, cât și pentru terapeut, fiind creat în baza unei analize a riscurilor. În activităţile zilnice cu pacienții din departamentul de recuperare pediatrică, Prodrobot își demonstrează eficienţa prin intensificarea terapiilor și a efectelor acestora. Micii pacienții lucrează sub supravegherea unui terapeut şi au posibilitatea de a efectua un set de exerciții indisponibile pe orice alt dispozitiv din lume.

Prodrobot este un instrument care poate fi folosit de către terapeut atât într-un mod pasiv, cât şi activ. Faptul că pacientul poate lucra singur și nu depune efort în antrenament, îi confera statutul de antrenament pasiv. Când terapeutul ajută și stimulează pacientul să imite mișcarea robotului pentru a efectua mișcările corecte terapia devine activă. Sub ochii terapeutului pacientul depune mult efort în antrenament, iar Prodrobot asigură efectuarea fiecăui pas în deplină siguranţă. Dispozitivul este prevăzut cu un sistem de feedback, care măsoară de câteva ori pe secundă parametrii de mișcare și ajustează puterea acționărilor în funcție de modul în care pacientul poate susţine exerciţiul.

CONTRAINDICAȚII
Datorită existenţei butonului de oprire automată, exerciţiile efectuate cu ajutorul robotului de mişcare pot fi îndeplinite în siguranţă. Cu toate acestea, dispozitivul nu este potrivit pentru toate cazurile medicale existând anumite contraindicații, printre care:

– dimensiunile corporale ale pacientului (lungimea piciorului, lățimea șoldului) sunt mai mari decât cele prevăzute, greutate corporală mai mare de 50 kg, contracturi musculare semnificative, instabilitate osoasă (fracturi instabile, coloană vertebrală instabilă), leziuni deschise ale pielii la nivelul picioarelor, brațelor și trunchiului, probleme circulatorii, contraindicații cardiace, pacientul care nu cooperează sau agresiv, de exemplu sindrom psihotic tranzitoriu, deficite cognitive semnificative, fără contact verbal din partea pacientului, pacienți cu lungimea disproporționată a membrelor și/ sau a coloanei vertebrale, artrodeza şoldului, genunchiului, gleznei.