Orar

Non-Stop

+40265.511.022

office@hyperbarichospital.ro

Livezeni Nr. 313

547365 jud. Mures

Follow Us
 

TheraSuit

Hyperbarichospital  >  TheraSuit

METODA THERASUIT

Noul standard în tratamentul Paraliziei Cerebrale

In anul 2002, Richard și Izabela Koscielny, fizioterapeuți și parinții unui copil cu paralizie cerebrală au creat un dispozitiv pentru exerciții numit TheraSuit® (Patent US 7,153,246). Această metodă este o adevărată abordare holistică pentru pacienții cu afectări neurologice precum Paralizie Cerebrală, Întârziere în Dezvoltare sau Leziuni Traumatice Cerebrale. Aceasta combină elemente din diferite tehnici și metode având un fundament rațional bazat pe exerciții fiziologice.

Elementul cheie este un program de fortifiere stabilit pentru pacient în funcțiile de nevoile sale, de rezistența sau de slabiciunea sa.

Metoda TheraSuit® se bazează pe un program de exerciții intensive și specifice. O importanță semnificativă o constituie eliminarea reflexelor patologice și stabilirea unor modele noi, corecte și funcționale de mișcare.

Metoda TheraSuit® utilizează diferite instrumente și exerciții. Una dintre ele este o orteza dinamică proprioceptivă, moale, numită TheraSuit®. TheraSuit® îndreaptă corpul cât mai aproape de normal. Restabilirea alinierii posturale corecte joacă un rol crucial în normalizarea tonusului muscular, a funcției senzoriale și vestibulare.

Unitatea de exerciții universale este utilizată pentru a antrena abilitățile de a separa mișcările dorite și de a consolida grupele musculare responsabile de aceste mișcări. Aceasta permite obținerea unei game variate de mișcare, flexibilitate musculară și articulară, precum și abilități funcționale.

Metoda TheraSuit® este un program structurat care poate îmbunătăți dezvoltarea fiecărui pacient.

Deși TheraSuit® este cea mai recentă metodă cu un design sofisticat aceasta nu necesită pregătire îndelungată sau abilități speciale. TheraSuit a fost creat pentru a fi folosit ca dispozitiv de exercițiu de către terapeuți și părinți deopotrivă, atât în timpul terapiei, cât și în afara mediului clinic.

TheraSuit® este singurul dispozitiv medical din Statele Unite înregistrat FDA (Food and Drug Administration) care îndeplineste toate cerințele și reglementările în domeniu.

În prezent, există peste 425 de clinici în 50 de țări din întreaga lume: America de Nord, America de Sud, Europa, Asia și Orientul Mijlociu care folosesc dispozitivul cu succes. Peste 3.000 de terapeuți instruiți folosesc Metoda TheraSuit® (Suit Therapy) în clinicile lor și sute de părinți instruiți folosesc TheraSuit cu copiii lor acasă, zilnic.

Cum funcționează TheraSuit®?
TheraSuit®, datorită construcției și îmbunătățirilor sale reprezintă un costum ortetic dinamic, moale și respirabil. Scopul său principal este îmbunătățirea și schimbarea propriecepției (presiunea din articulații, ligamente, mușchi), reduce reflexele patologice ale pacientului, restabilește sinergiile fiziologice ale mușchilor (tiparele proprii de mișcare) și încarcă întregul corp cu greutate (proces similar cu o reacție a mușchilor noștri la forțele gravitaționale care acționează asupra noastră timp de 24 de ore). Toate cele de mai sus normalizează impulsul vestibulo-proprioceptiv (informații care ajung la sistemul vestibular). Sistemul vestibular este un centru foarte important. Acesta procesează, integrează și trimite înapoi toate informațiile care sosesc din mușchi, articulații, tendoane etc. Influențează tonusul muscular, echilibrul și poziția corpului în spațiu.

Cu cât este mai corectă propriecepția din articulații, ligamente, mușchi, tendoane, capsula articulară etc., cu atât mai corectă este alinierea. Ciclul vicios poate fi întrerupt și informațiile incorecte sunt înlocuite cu informațiile corecte „noi”. Un pacient (copil) diagnosticat cu paralizie cerebrală și alte tulburări neuro-motorii necesită sute de repetări ale oricărei mișcări individuale. Se crede că fiecare personalitate sau individ are un număr „magic”. De exemplu: un bebeluș care încearcă să se împingă pe podea va trebui să repete această mișcare de câteva sute de ori pentru a o stăpâni. Un altul poate avea nevoie de repetări mai multe sau mai puține pentru a deprinde aceeași abilitate. Cu toate acestea, pentru copilul cu paralizie cerebrală, acest număr „magic” poate crește până la o mie sau mai multe repetări pentru a învăța și stăpâni noi abilități. Aplicarea Metodei TheraSuit timp îndelungat va corecta propriecepția și va accelera progresul pacientului. Datorită Metodei TheraSuit și programului intensiv de fortifiere funcțională, abilitățile exersate vor deveni achiziții și vor necesita eforturi din ce în ce mai puțin. Prin urmare, TheraSuit asigură dezvoltarea de noi abilități motorii brute și fine precum șederea, statul în picioare, mersul pe jos.

Indicațiile Metodei TheraSuit

TheraSuit a fost conceput să faciliteze reabilitarea copiilor cu tulburări neurologice cu deficite locomotorii, slăbiciune musculară, deficite de mișcare împotriva gravitației, deficiențe posturale și alte afectări motorii.

Avantajele Metodei TheraSuit
• Re-antrenează sistemul nervos central
• Restabilește dezvoltarea ontogenă
• Oferă stabilizare externă
• Normalizează tonusul muscular
• Indreaptă corpul cât mai aproape de normal
• Oferă corecție dinamică
• Normalizează (corectează) modul de mers
• Oferă stimulare tactilă
• Influențează sistemul vestibular
• Îmbunătățește echilibrul
• Îmbunătățește coordonarea
• Scade mișcările necontrolate în ataxie și atetoză
• Îmbunătățește conștientizarea spațiului și corpului
• Susține mușchii slabi
• Oferă rezistență mușchilor puternici pentru a spori și mai mult fortifierea
• Îmbunătățește vorbirea și fluența prin controlul capului și sprijinul trunchiului
• Asigură dezvoltarea abilităților motorii fine și brute
• Diminuarea contractura musculară
• Ajută la îmbunătățirea alinierii articulației bazinului prin verticalizare.