Orar

Non-Stop

+40265.511.022

office@hyperbarichospital.ro

Livezeni Nr. 313

547365 jud. Mures

Follow Us
 

Recuperarea mersului

Hyperbarichospital  >  Recuperarea mersului

Recuperarea neuro-motorie – de la faza comatoasă până la mersul independent

În cadrul Spitalului de Recuperare Neuro-motorie şi Medicină Hiperbară programele de recuperare se efectuează în tandem cu tratamentul de oxigenare hiperbară.

Cu toţii trebuie să fim de acord că nu putem recupera o funcţie, oricare ar fi aceasta (stat în picioare, mers, prehensiune, vorbire etc.) atât timp cât sistemele organice (creier, măduva spinării, nervi, muşchi, oase etc.) sunt grav afectate. Tocmai de aceea, principalul obiectiv este îmbunătățirea funcționării acestora.

Sistemul nervos central ocupă un loc aparte, de maximă importanță, fiind sistemul cel mai sensibil în cazul unei hipoxii. Neuronii adiacenți unor areale cerebrale extinse care nu s-au degradat total, dar şi-au pierdut capacitatea de manifestare activă sau conexiunile, pot fi readuşi la o funcționare normală prin acest tandem oxigenoterapie hiperbară – kinetoterapie intensivă – fenomenul de neuroplasticitate a țesutului cerebral. Totodată, tratamentul de oxigenare hiperbară are un efect stimulant asupra celulei nervoase, mărind capacitatea de asimilare a informației.

Kinetoterapia pacientului comatos presupune o activitate deosebit de complexă.

Managementul acestor pacienți este o sarcină dificilă deoarece trebuie luat în calcul că aceştia sunt foarte fragili din punct de vedere medical, se află în imposibilitatea de a comunica, sunt deconectaşi de la activitatea fizică, starea lor medicală asociază de multe ori politraumatisme, fracturi în curs de consolidare, pot fi traheostomizaţi, gastrostomizaşi etc. Toate aceste aspecte presupun o dotare cu aparatură specială şi personal calificat astfel încât să poată gestiona fiecare situație în mod corespunzător.

Pacientul comatos prezintă deseori o decontectare a unor organe aflate în detresă ceea ce nu permite o mobilizare precoce, aplicarea acesteia putând genera complicații.

Tratamentul de oxigenare hiperbară, având ca principal efect hiperoxia permite reconectarea şi funcționarea optimă a organelor în detresă, astfel încât programele complexe de kinetoterapie, atât intensive dar şi de lungă durată să fie aplicate în parametrii de siguranță, cu un beneficiu real pentru pacient.

Oxigenoterapia hiperbară aplicată rapid după apariția leziunilor cerebrale permite dezinflamarea țesutului cerebral şi, deseori, ieşirea din starea de comă.

Unul dintre principiile de bază aplicate în spitalul nostru este efectuarea kinetoterapiei intensive, chiar agresivă, în sensul bun al termenului. Este demonstrat faptul că doar stresul funcțional maxim declanşează mecanismele de readaptare, respectiv mecanismele de recuperare.

Acest aspect presupune o monitorizare permanentă a pacientului pentru a putea doza intensitatea de lucru în funcție gradul de suportabilitate al acestuia.

Pacient în stare comatoasă în procesul de verticalizare parțială

Pacientă în stare comatoasă verticalizată total

"Mulțumesc domnului doctor Ion şi personalului de la centrul din Târgu Mureş, unde acum doi ani m-am tratat de necroza de cap femural, gradul 2. Acum sunt refăcută complet şi foarte fericită că am scăpat de amenințarea acestei boli urâte. Sper ca binele făcut să se întoarcă tuturor acestor oameni"

- Madalina I.

"De ce îi recomandăm? Deoarece sunt profesioniști, deștepți, calzi, frumoși, inteligenți. Iar cel mai important aspect este că le pasă! Mulțumim din suflet."

- Cristina H.

"Mult profesionalism şi tehnologie care probabil ar situa centrul acesta undeva în primele locuri în lume. Foarte sigur! Şi bineînțeles, cel mai simpatic doctor ever!"

- Andrea D.